Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Dete i produženi boravak

Posted 10/6/2019

Zbog zaposlenosti roditelja ili loših socio-materijalnih uslova u porodici, javila se potreba da se nakon završene nastave dete zadrži u školi još neko vreme. Najčešće je to 3-5h pre ili posle završene nastave u koliko se rad škole odvija u dve smene.

Produženi boravak dece u školi je samo prvi korak u razvoju škole prema konceptu celodnevne nastave i ne treba ga uzimati kao konačno rešenje. Produženi boravak ima svoje pozitivne i negativne strane.

Pozitivne strane boravka su:

Dete je na sigurnom. U boravku će dobiti ručak- kuvano jelo koje je neophodno za pravilan rast i razvoj deteta. Deca će raditi domaće zadatke. Učitelj iz boravka je na raspolaganju da objasni sve što detetu nije jasno. U boravku se stvaraju pogodni uslovi za timski rad, rad u malim grupama, razvija se kreativnost (deca slikaju, vajaju, prave razne igračke). Dete provodi vreme sa vršnjacima nije na kompjuteru.

Negativne strane boravka su:

Deca malo vremena provode na svežem vazduhu. Učenici mlađe školskog uzrasta u školi provode po 10h. Učitelji iz boravka zbog velikog broja dece nisu u stanju da se posvete svakom detetu individualno, tako da kod određenog broja dece izostaje davanje povratne informacije da li je domaći urađen dobro ili ne? Ukoliko roditelji kod kuće ne iskontrolišu šta se radilo u školi i da li je domaći zadatak urađen dobro ili ne, dolazi do popuštanja učenika u učenju. Stvaraju se tako zvane rupe u znanju i polako dolazi prvo do stagniranja a kasnije i do većih problema vezanih za napredovanje deteta u nastavi. Nemoguće je nastaviti praćenje novog gradiva ako ima nejasnoća u prethodnom. Ako je moguće, poželjno je napraviti neki balans da dete bude u boravku 2-3h posle nastave, kako bi imalo vremena kod kuće da se odmori, da se igra, prosto da bude opušteno. Škola i izazovi 21. veka dosta su zahtevni. Potrebno je puno ljubavi i strpljenja da se od malih stvore veliki ljudi. Porodica je osnov i oslonac bezuslovne ljubavi i radosti svakog deteta. Deci je potreban topao zagrljaj. Potrebno im je da ih mi odrasli pitamo KAKO SI SE DANAS OSEĆAO U ŠKOLI? I da uvažimo njihov odgovor kakav god on bio. Budu li provodili po 10h u školi biće umorni, razdražljivi, napeti, a s tim neće moći dugo da se nose. Zato potrudite se da vreme ostajanja u boravku bude optimalno vreme za vaše dete.