Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Igra i razvoj dečije ličnosti

Posted 9/21/2019

Dečiju igru treba shvatiti kao značajan faktor  razvoja svestrane dečije ličnosti. Poseban značaj igra zauzima u ranom detinjstvu kada dete upoznaje sebe, svet oko sebe, šta je to što ga okružuje. Kroz igru  se otkrivaju međuljudski odnosi, pravila i korealacije koje postoje unutar tih odnosa, itd, Odrasli, stimulisanjem i vođenjem dečije igre mogu mnogo da obogate i unaprede dečiji razvoj.

Kroz igru se stimuliše razvoj čula, dodira, vida, sluha, na primer omogućiti detetu da dodirne vunu, pamuk, metal, staklo, plastiku, kamen, drvo. Pitati dete šta možemo da napravimo zajedno od tih različitih materijala, gde će ono uvideti njihove sličnosti i razlike.

 

- razvoj krupne motorike potstiče se kroz razne igre u prirodi, bilo da je to igranje loptom, penjanje po drveću, preskakanje prepreka, igra badminton, skakanje, preskakanje vijače,..

-razvoj sitne motorike, grafo-motorike potstiče se kroz igre nizanje perlica na konac, igre sa palstelinom (hajde da napravimo što dužu glistu od plastelina), slaganje kocki kada dete mlađeg uzrasta pravi kulu slaganjem kocki a starijeg uzrasta pravi čitav grad, savijanje papira, origami, tehnike, zatim korišćenje makaza već od 3. god. uz obavezan nadzor odraslih. Dete uočava sličnosti i razlike između predmeta (veće-manje, duže-kraće, deblje-tanje), kao i prostornu orjentaciju (desno-levo, gore-dole, iznad-ispod).

 

U igri sa grupom dece odvija se socializacija kroz koju se stiču moralne vrednosti. Dete se uči kontroli i samokontroli, principijelnosti, stpljenju, istrajnosti, samokritičnosti, istinoljubivosti jer većina igara ima svoja pravila i norme ponašanja. Tu se  najbolje podstiče razvoj kreativnosti i mašte. Igra pruža velike mogućnosti emocionalnog bogaćenja deteta, razvoja govora, igranja uloga, gluma ( gde se jasno vidi šta dete želi a šta ne, šta ga muči, čemu teži, šta ga raduje,..) Sve to je veoma značajno za izgrađivanje sopstvenog stava prema životu i ljudima.

 

Zato dragi roditelji pustite decu i ne branite im da se igraju, ne branite im da se isprljaju, da istražuju, jer tako se stvaraju naučnici, pronalazači, glumci, pisci. Svakodnevno odvojte malo vremena za igru sa svojom decom.