Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Priprema dece za polazak u školu

Posted 9/19/2019

Polazak deteta u školu je jedan od najradosnijih i najsvečanijih dana u životu jedne porodice. Pripremanje deteta za polazak u školu je organizovan, smišljen i dug proces u kome treba da dominira igra a ne rad. Roditelji i vaspitači bi trebalo kod deteta da razvijaju ljubav i interesovanja ka školi, ka sticanju novih znanja i veština, otvorenost ka novim drugarima i učitelju/učiteljici.

Poželjno je već od pete godine podsticati razvoj govornih sposobnosti kroz glumu, igru pantomime, igre na slovo na slovo, pričam ti priču (ohrabriti dete da samo ispriča priču posmatrajući slikovnicu ili ga podsticati da kroz maštu izmisli svoju priču).

Zatim kroz igre memorije, vruće-hladno, skrivanjem određenog predmeta podsticati razvoj koncentracije.

 

Ruke u testu ili igre s plastelinom kao i nizanje perlica podstiču razvoj sitne motorike koja je neophodna za pravilnu koordinaciju ruke što je neophodno za razvoj grafo-motorike. Dopustiti detetu da crta i skraba po papiru koliko god želi. Ohrabriti ga da crta sebe, svoju porodicu, svoje drugare,..

 

Dobro je ako dete ima svoju sobu u kojoj će samo organizovati svoj prostor, navikavati ga na urednost, tačnost (da zna gde je ostavilo svoje igračke, gde mu stoje lutke i autići a gde knjige, da samo zna šta mu je od materijala potrebno kada slika a šta kada glumi,…)

 

Uloga roditelja je da ohrabri svoje dete i da veruje u njega i onda kada greši i onda kada  je dete lenjo i bezvoljno, jer sviđalo se to nama ili ne DECA SU OGLEDALO RODITELJA.