Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Stop vršnjačkom nasilju

Posted 9/18/2019

Što se nasilja tiče ima ga sve više i više, jer nije nasilje samo fizičko maltretiranje, šamaranje i iživljavanje već i pasivno psihičko maltrertiranje. U većini slučajeva od pasivnog psihičkog maltretiranja se i počinje....a za sve to osnov je porodica, odnosi unutar nje, radost i toplina, ljubav i podrška koji su izostali a rezultate na žalost vidimo skoro svakodnevno.

Naša deca nisu tražila od nas da se rode, ne traže ništa osim ljubavi i podrške koja im ne neophodna da odrastu. Nije presudna dužina vremena provedenog sa detetom već način na koji smo im se posvetili. Ma koliko mali bili oni savršeno osećaju i znaju ko im pruža ljubav i podršku.

Kada to izostane dolazi do destruktivnih reakcija u dečijem ponašanju koje se manifestuju kroz bunt, inat, gnev,...i tada treba da im se posvetimo fer odnosom. Kao što mala beba plačom privlači maminu pažnju i majka veoma brzo nauči da prepoznaje tipove plača i kreće u zadovoljenje dečije potrebe, tako bi roditelji trebalo da se pozabave nezadovoljstvom i besom svog malo većeg deteta. Akumulirano nezadovoljstvo se uvek završava loše. Bilo kroz destrukciju, samodestrukciju, manipulaciju ili vršnjačko nasilje,...

 

Zato dragi roditelji okrenite se sebi i svojoj deci. Igrajte se zajedno, šetajte, skupljajte lišće, uživajte u prirodi, pustite ih da se  isprljaju jer samo tako postaće zdrave ličnosti. Budite im podrška i oslonac i onda kada padnu i onda kada pogreše, jer svi mi koji živimo mi  i grešimo. Ako ih ne prihvatite Vi, ulica bezuslovno prihvata sve, ULICA TE UVEK PRIHVATA TAKVOG KAKAV SI.

 

Deca su uvek ogledalo roditelja. Koliko sebe u njih ugradimo toliko i dobijemo.