Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Zašto dete plače

Posted 10/27/2019

Prvi kontakt bebe sa spoljnom sredinom manifestuje se plačem. Taj prvi plač za nas odrasle je znak naše najveće radosti, jer na svet je stiglo još jedno ljudsko biće. Tokom narednih sati i dana po rodjenju bebe plaču iz više razloga. Plač je vezan za osećaje bola i nelagodnosti uzrokovane gladom, žeđom, mokrim pelenama, hladnoćom ili pretopljenošću.

Malo dete je potpuno bespomoćno i zavisno od svoje okoline mame, tate, ili osoba koje ga čuvaju. Sasvim malo dete može plakati i zato što mu je dosadno, jer pored zadovoljenja osnovnih bioloških potreba, dete ima potrebe i za čulnim podsticajima, dodirom, zvukom, nežnošću, toplinom, ljubavlju.
Plač iz prkosa i besa javlja se kod dece kao reakcija na postupke okoline, dok se plač zbog pravog osećanja tuge i žalosti javlja najkasnije, razvojem emocionalnog sazrevanja. Po nekad uzrok dečijeg plača može biti i strah od bola. Ova vrsta plača pojavljuje se kada dete počne da pamti i povezuje neprijatne dogadjaje i doživljaje vezane za bol (takozvani plač sećanja- vezan je za lekarski pregled konkretnije za bol od injekcije ili vakcine). Poželjno je da roditelji od rođenja prate razvoj svog deteta, i da nauče da raspoznaju uzroke dečijeg plača kao i da te uzroke otklone, naročito kada je dete mala beba. Sasvim je pogrešno mišljenje i tvrđenje pojedinih roditelja da malu bebu treba ostaviti da dugo plače pod izgovorom da se tako čeliči ili da se tako razvijaju pluća. Takođe ne treba ići ni u drugu krajnost pa ne dozvoliti da beba zaplače. Plač je vid komunikacije neophodan za pravilan rast i razvoj. Uloga nas odraslih je da ga prepoznamo i adekvatno odreagujemo na taj dečiji poziv.